T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Hacı Ahmet Paralı İlkokulu

Baba Olmak

Baba Olmak

            Yaşam boyunca pek çok farklı kimlik ediniriz. Evlat, torun, kardeş, arkadaş, eş, hala, dayı, öğrenci, öğretmen, kadın, erkek, ana-baba v.b. Ama bunlar için de en önemli olanlardan biri ana baba kimliğimizdir. Anne olmak ile ilgili birçok şey söylendi, çok araştırma yapıldı, birçok filmde, romanda, şiirde vurgulandı, çoğu zaman da yüceltildi. Peki babalar çocuklarının gelişimini nasıl etkiler?

BABALAR ÇOCUKLARININ GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER?

 

Babaların çocuğunun üzerindeki etkisi hem dolaylı hem de dolaysız yollardan olur. Çocuğunun bakım ve eğitimine destek vermesi, çocuğuyla oynaması, onunla ilgili kararlara etkin katılması , çocuğu doğrudan etkiler. Öte yandan babanın evin geçimini sağlaması , eşi ile arasındaki ilişkinin sağlıklı olması, gerektiğinde çocuklarla ilgili süreçlerinde eşine destek vermesi gibi dolaylı etkileri ise aile içindeki uyumun artmasını sağlar.

Kişilik Gelişimi

Babası otoriter ve az ilgili çocuklarda utangaçlık, çekingenlik gibi kişilik özelliklerine daha sık rastlandığı , babası hoşgörülü olan çocuklarınsa özellikle de erkek çocukların daha iyi arkadaşlık ilişkilerine sahip , liderlik özelliği olan ve daha uyumlu bireyler olduğu görülmüş.

Kişiliğin merkezinde yer alan bir başka yapı da benlik kavramıdır. Araştırmalar babalarınca ret ve ihmal edilen çocukların daha olumsuz bir benlik kavramına sahip olduklarını söylüyor.

BABALIK DA BİR İŞTİR

 Kendinize “Babalık etkinlikleri” adında bir görev tanımlayın ve çocuğunuzla ilgilenmeyi görev olarak aklınıza , ajandanıza , telefonunuza not edin. Kısacası kendi tarzınıza uygun bir hatırlatma sistemi bulun.

 Kahvaltı saatleri çocuğunuzla birlikte geçirilecek verimli bir zaman dilimi, güne iyi bir başlangıç olabilir.

 Fırsat bulduğunuzda okul çıkışlarında alamaya özen gösterin. Okul zamanları dışında iş yerinize götürün, çocuğunuzun evin dışındaki insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzu gözlemlemesi için olanak tanıyın.

 Birlikte alışverişe gidin, spor yapın.

 Onunla ilgili okul etkinliklerine katılın, öğretmenleriyle görüşün.

 Birlikte kamplara katılın.

 Hafta içi yoğun çalışıyorsanız hafta sonu çocuğunuzla ufak tatiller düzenleyin.

 Onunla birlikteyken kulağınızı ve gözünüzü , bütün dikkatinizi ona verin.

 Çeşitli kutlamalar için olanak yaratın.

 Yemek zamanı çocuğunuzun öykülerini dinleyin. Masadayken sohbet etmek için onları yüreklendirin.

 Akşamları birlikte eğlenceli şeyler yapın. Bunlar her zaman enerjinizi çok fazla şeyler olmayabilir. Bazen bir fıkra anlatmak, birlikte boğuşmak , televizyondaki bir çizgi filmi birlikte izlemek olabilir.

 Ortak ilgi alanları bulmaya çalışın.

 Çocuklarınızın onları sıklıkla düşündüğünüzü ve sevdiğinizi bilmeye gereksinimleri vardır. Onu çok seviyor ve düşünüyor olabilirsiniz ama bunu dile getirmekten de çekinmeyin.

 Çocuğunuzla ne kadar erken tanışırsanız aranızdaki bağın da o kadar erken oluşacağını

 

 

                                                                                                  Rehberlik Servisi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 01.03.2017 21:54 - Görüntülenme: 679
  Beğen | 0  kişi beğendi